Kirjola
Kirjolan kartanon (Kirjola gård) rakennuspiirustuksia.

Kartano sijaitsee Ala-Kirjolan kylässä (nykyisin Landyševka) Johanneksen pitäjässä, Viipurin läänissä. Käytetty myös nimiä Ala-Kirjola, Kirola, Ala-Kirola, Kirjolan hovi.

Kirjolan kartanon historia ulottuu aina 1400-luvulle asti, jolloin sen omisti Kirjosten suku. Kartanolla on sijainnut sen historian aikana mm kauppapuutarha, pienimuotoista laivanrakennusta sekä Anton Alfthanin 1829 perustama kynttilävalimo ja saippuatehdas, joka myöhemmin muutti nimensä Havin tehtaiksi.

Ludvig Nobelin leski Edla Nobel osti Kirjolan kartanon 1894 (80 000 markkaa). Vanha päärakennus oli päässyt niin huonoon kuntoon, että Edla Nobel kutsui arkkitehti Gustaf Nystömin suunnittelemaan Kirjolaan uuden päärakennuksen, tallin sekä sivurakennuksia. Nyströmin suunnittelema ”Kirjolan kesälinna” valmistui 1903. Koko suvulla oli tapana muuttaa kartanoon kesänviettoon. Edla Nobel teki Kirjolasta mallitilan ja hankki mm läheisen Anjalan talon tehtaan työntekijöiden lapsille kesäsiirtolaksi, heille perustettiin myös terveysasema. Ensimmäisen maailmansodan aikaan kesäsiirtola muutettiin sotasairaalaksi. Nobel suku lienee muuttanut kartanosta jo 1918 takaisin Tukholmaan.

Kartano oli suvun hallussa aina talvisotaan asti, jolloin suomalaiset polttivat kartanon vihollisen hyökkäyksen edellä. Kartanosta on jäljellä nykyisin enää sivurakennus, talli, navetan perustukset ja muita perustuksia sekä vanha puukuja, joka johtaa kiviportille. Osa rakennuksista on korjattu uusiokäyttöön. Osa irtaimistoa on haudattu maahan tai viety Ruotsiin juuri ennen sotia.

Viipurin lääninarkkitehti Ivar Aminoff on piirtänyt ja maalannut Kirjolan kartanon rakennuksia vuonna 1894, oletettavasti Edla Nobelin tilauksesta. Aminoffin piirustuksia Kirjolan rakennuksista on ollut nähtävillä Wiipurin teknillisen klubin kokouksessa 1895 (Wiipurin sanomat 22.12.1895). Aminoffin piirustukset lienevät myöhemmin päätyneet Gustaf Nyströmin haltuun tämän suunnitellessa Kirjolaan uusia rakennuksia.

LÄHTEET:
Kareliawiki
Johannesseura
Tiede 11/2009
enclo.lenobl.ru/object/1803554283?lc=en
15 photos · 1,298 views