Sangstemmer fra NÅ-arkivet
I denne samlingen har vi valgt ut noen kjente - og litt mindre kjente - norske sangere og artister fra 1960-, 70- og 80-tallet. Samtlige bilder er hentet fra arkivet etter Billedbladet NÅ (PA-0797).

Billedbladet NÅ ble startet av Libertas i 1952 og var et forum for fritt næringsliv. NÅ utkom hver 14. dag til å begynne med, senere ukentlig. Hensikten var å være ”hele Norges billedblad hvor alle deler av landet er representert” (1953). Bladet brakte aktuelle reportasjer særlig fra Norge, men også fra utlandet om næringsliv, sport, forsvaret, kongelige og kjente personer, mote, bil, film og teater. Bladet hadde også stoff om politikk og om kringkastingen. Det var et poeng å bringe bilder av personene bak stemmene.

Flere anerkjente fotografer er representert, og hele opptakssekvenser er bevart, ikke bare de bildene som ble brukt i bladet. Billedsamlingen omfatter også noe dokumentasjon av arbeidet med bladet. I 1995 ble det nedlagt.

Riksarkivet fikk Billedbladet NÅs store billedarkiv som gave fra NTB i 1998. Det inneholder bilder fra årene 1953 til 1988 med negativ og kontaktkopiark i ca. 14 000 nummererte konvolutter i kronologisk orden. Konvoluttene har som regel kortfattet tekst med opplysning om fotograf og anledning. Det er person- og emneregister.
28 photos · 108,510 views